lördag 18 september 2010

Det var då det: MFF rasade samman när stjärnorna stack

Bosse Larsson och Lasse Granström tar farväl i sin sista match hemma mot IFK Norrköping inför över 25 000 åskådare i juni 1966. Matchen slutade 2-2. Bosse Larsson gör det första målet efter ett smörpass från radarkompisen Lasse Granström. Kvitteringen slog Bosse in på straff.
Vårsäsongen färdigspelad. MFF låg två allsvenskan, två poäng efter Djurgårdens IF. För Bosse och Lasse väntade proffsäventyr i Västtyskland, Stuttgard respektive Karlsruhe.
För MFF skulle höstsäsongen med futtiga 6 poäng av 26 möjliga, bli en mardröm. Utan stjärnorna, Bosse Larsson och Lasse Granström, föll laget samman som ett korthus och slutade på nionde plats.

Missräkningarnas år, skriver Eric Persson i MFF:aren och ger sin egen förklaring till varför det gick åt pipan.
I stort sett går det ut på att man inte sett om sitt hus och räknade med det egna unga materialet. Innan säsongen började lyfta man upp nio spelare från juniorlaget som i vanlig ordning sopat banan med sina motståndare. Det skulle visa sig att endast Krister Malmberg får någorlunda godkänt.
Eric Persson skriver:
”De är för veka, för långsamma och utan den heta viljan till självhävdelse.”
Det är en besviken Eric Persson som summerar säsongen. Han tar också på sig ansvaret för att det gått fel. Redan i slutet av guldsäsongen 1965 kom signalerna om att Bosse Larsson och Lasse Granström kunde försvinna ut i Europa. Lägg till klippan Prawitz Öberg som gått till Gunnarstorp.
Det egna materialet höll alltså inte. Nu funderade Eric på att slå in på en annan väg och köpa in färdiga spelar med ett marknadspris på ca 80 000 kronor. En rejäl kursändring i MFF:s ärorika historia.
Efter en resa hit och dit, vet vi i numera att färdriktningen åter är en satsning på det egna materialet..
Malmö FF har i dag en avsevärt bättre ungdomsverksamhet än vad man hade förr i tiden. Om inte annat visade det sig mot HIF, då Rexhepi och Molins genast fyllde upp efter avstängda Larsson och Mehmeti.
I dag kan inte MFF drabbas av Bosse/Lasse-syndromet.
Tvärtom är det så att Djurgården får det jobbigt på måndag. Roland Nilsson har att laborera med en massa ungdomar som står och stampar i spiltan.
Eric Persson ler förnöjsamt i sin himmel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar