fredag 5 mars 2010

Lagerbäck inte först: MFF på turné till Nigeria redan för 47 år sedan


Frälsaren Lars Lagerbäck är inte den första svenska fotbollsprofilen i Nigeria. Redan 1963, alltså för 47 år sedan, genomförde MFF en äventyrlig turné till det afrikanska landet.
Bakgrunden var då som i dag. Vintern höll landet i ett järngrepp. Plastgräset var ännu inte uppfunnet. Snön låg i driver på träningsplanerna bakom Stadion. Kylan arktisk.
Några träningsmatcher gick inte att lira. Allsvenska premiären den 15 april hemma mot ÖS (1-0), närmade sig med stormsteg.
I röda rappet bestämde sig Eric Persson för en turné till ett varmt och skönt land. Valet föll på Nigeria, men innan man åkte värmde man upp med årets första träningsmatch den 10 mars mot Furulunds IK som krossades med 15-0.
En tripp till Nigeria för 47 år sedan tog ett dygn. Det här var efter dåtiden förhållanden en sagolik resa. Svenskarna på den tiden semestrade i bästa fall på Mallorca eller Rimini, Italien. För det mesta stannade man hemma, bilade och tältade på familjen.

I Nigeria upplevdes MFF:spelarna lika exotiska för befolkningen som landets kultur var för spelarna.
Eric Persson skrev fyra s k resebrev hem till Sydsvenskan. Jag har läst breven. Det är en makalös läsning från en svunnen tid från en då i stort sett okänd kontinent.
Eric skriver om kromosomkackelacker, stora ödlor med gult huvud och stjärt, gigantiskt fattigdom, tiggarpojkar och ett tropiskt klimat som höll på att knäcka spelartruppen. Värmen obeskrivlig. Luftkonditionering som brakade samman när spelarna checkat in på ett hotell. Propparna rök när alla slog igång luftkonditioneringen.
Fyra matcher spelades. Den första mot något som kunde liknas med Nigerias landslag. Förlust med 1-6. Förlusten berodde mycket på den hiskeliga värmen. Spelarna ragglade, mer eller mindre, omkring.
Matchandet fortsatte med jobbiga resor inom landet. Och tåfisarna som retfullt rullade in i målet. Domare som dömde hellre än bra. Straffspark dömdes till nigerianerna, lite hur som helst osv.
Helge ”Gripen” Bengtsson, lagledare, delade ut malaria-och magsjuketabletter. MFF förlorade två matcher och vann lika många.
På matchaffischer matchades ”di blåe” som ”World Famous Internationals från Sweden”.
Snacka om äventyr.
Jag tror dagens stora stjärna i Nigeria, Kanu, har utvecklat det där med tåfisar, annars får väl Lars Lagerbäck jobba på problemet...
FOTNOT: Källa: MFF:aren 1963 mfl


PIZZAN MFF!
I framtiden kan du köpa dig en pizza MFF. HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar