måndag 19 oktober 2009

RÖKFEST på Stadion-även för 22 år sedan!

Före matchen mot IFK Göteborg, fick vi en rökutveckling på arenan av sällan skådat slag. Det var det mest tydliga beviset på att MFF:s supporterklubb, spruckit upp i ett okänt antal mindre eller större förgreningar.
De "rara" gossarna brände av en skog med bengaliska eldar som spred en otäck ljusblå färgad rök över oss alla 18 293 åskådare. Rapportörer meddelade mig, att i TV stönade man högt, för bilden blev minst sagt suddig.
Denna rökfest kommer nu att kosta MFF ca 10 000 kronor i böter, men det skiter dessa "rara" gossar totalt i.
Jag kan endast konstatera att klubben misslyckats helt med att tämja dessa utbrytargrupper. Det är inget nytt alls.

1987, alltså för 22 år sedan, började rökfesten på Malmö Stadion. Då kastade man t o m in brandbomber på planen. Jo, det hette så på den tiden, brandbomber inte bengaliska eldar. Då var det också vanligt att bortalagets supporterbussar angreps med stenar och påkar.
På den tiden när MFF alltid vann allsvenskan, var vi aldrig mer än 4-6000 åskådare på läktarna inne på Malmö Stadion.
Rörigt värre, var det i alla fall.
1988 tog så MFF, polisen, Fritid Malmö osv i med hårdhandskarna.
I artikeln här nedanför kan man läsa:
supportrarna skall placeras i nyinrättade fållor. Upphöjd på en ställning spanar ordningsvakterna. På sittplatsläktaren kommer polisen att sitta och VIDEOFILMA de båda fållorna. Lägg märke till att man skrev videofilma med stora bokstäver som ett hotfullt uttryck.
Den som ställer till bråk kastas ut och blir portad resten av säsongen. Hemmasupportrarna hålls kvar i sina fållor tills bussarna är lastade med bortalagets supportrar och körts iväg.

Det var ord och inga visor, alltså för 22 år sedan.
I matchen mot IFK Göteborg på den nya Stadion brann det värre än någonsin. Pjäserna smugglas in i kalsongerna och i flickvännernas BH. Här hjälper inte normal kroppsvisitering.
För att komma till rätta med otyget, får man klä av folk nakna och lysa med en ficklampa in i kroppens håligheter. Detta är naturligtvis en omöjlighet.
Vi får nog leva med än värre rökfester i framtiden. Har man inte fixat det på 22 år, så undrar jag hur det ser ut 2031.
Då sitter jag i bästa fall på hemmet, dricker kaffegök och berättar för mina barnbarnsbarn, att det var allt bättre förr.


Läs Tobias Christofferssons matchrapport på MFF:s hemsida. HÄR!

1 kommentar:

  1. Hur kan du ens dra slutsatsen att detta har något med MFF Support att göra?
    Grupper som stod för detta FINA arrangemang har verkligen inget med support att göra och har aldrig haft.
    Dessutom tycker du synd om tv-tittare, varför ska personer som är ständiga besökare ta hänsyn till tv-tittare som bara bidrar till diverse tv-avtal som rent av förstör svensk fotboll och läktarkultur. Idag anser man bengaler, rökbomber, blinkers osv vara en del läktarkultur, sen om det är rätt eller fel är en annan femma men bengaler kommer du fotsätta se. Förknippa inte dessa med huliganer då detta inte har något med att herrarna som slåss och vandaliserar att göra (nej, många anser att bengaler osv inte är vandalisering).

    SvaraRadera