torsdag 10 september 2009

Så knäckte jag gåtan om den berömda affischen


Tidigt i våras efterlyste jag förslag på vilket lag MFF mötte på den klassiska affischen.
Sedan dess har ett och annat förslag trillat in. Alla har varit fel. Jag bestämde mig till slut för att själv gräva fram sanningen. Därför tryckte jag in näsan i mitt eget MFF-arkiv:
BINGO!
Jag insåg ganska snabbt att lösningen måste ligga gömd i MFF:aren. Det blev till att bläddra. Läsa. Och bläddra igen. Jag for fram och tillbaka, årtionde efter årtionde.
I MFF:aren från 1970 på sidan 30, blev det stornapp.
Hövdingen, Eric Persson, skriver själv så här:

"Vid vår turné i Tjeckoslovakien i mars 1946 blev en professor vid konsthögskolan i Prag så förtjust i vårt spel, att han målade och förärade oss en tavla, där han återgivit en MFF-och en Slavia-spelare i kamp om bollen."

Jaha, där satt den. Pärlan. Laget är alltså SK Slavia Prag. Det var bara till att plocka fram MFF:aren från 1947. Mycket riktigt.
Detta år möttes lagen inte mindre än tre gånger. I Prag den 6 mars 1946 blev det 3-3. Det var då den här konstprofessorn blev så till sig i trasorna att han skapade den i dag klassiska affischen.
I juni samma år kom Slavia till Malmö för spela två returmöten. Den första vänskapsmatchen den 5 juni vann Slavia med 3-2. Den 17 juni tog MFF revansch och vann med 4-2 på Idrottsplatsen.
Jag fann också en bild från det första mötet i Malmö som jag återger i sitt original här nedanför.
Håll till godo.


3 kommentarer:

 1. Då var jag på rätt spår. Jag tänkte på Sparta, Prag men det var Slavia från samma stad. MFF har mött dem på senare år också.Stjärnan satt där!

  SvaraRadera
 2. Underbart researcharbete! Jag kan minnas fel, men typ tio år innan 1947 tog MFF efer någon resa tjeckiske tränaren Waclav Simons tjänster i anspråk under en tid, en enligt åtminstone Andreas Nilsson utvecklande tid för lagets spel (om jag inte åter minns fel). Dock inte förste utländske tränaren för MFF - så, vem var DET...?

  /Tobisgrisslan

  SvaraRadera
 3. Ska kollas. Tar lite tid. Har röven full.

  SvaraRadera