onsdag 12 maj 2010

Publikkris: fel lag i fel serie!

Det talas allt mer om en publikkris i allsvenskan.
Det skylls på usla planer. Det skylls på TV-sändningar. Det skylls på fel matchdagar. Det skylls på allsvensk start i mars. Det skylls på gräsmattor som mer påminner om potatisåkrar. Det skylls snart sagt på allting.
I Malmö tycker jag inte vi har någon kris. Över 9000 åskådare mot Åtvidaberg är egentligen lysande. Åtvidabergs FF är nämligen inget lag som Malmöborna springer benen av sig för att se.

Där har vi ett inbyggt problem med årets allsvenska: fel publiklag finns högst upp, medan de som borde spela där lirar i Superettan-fel lag i fel serie.
På rak arm kan jag räkna upp följande lag:
IFK Norrköping, Hammarby, IK Brage, Örgryte IS, GIF Sundsvall, Degerfors IF, Landskrona BOIS och möjligen också Östers IF.

I stället har vi fått upp dessa gäng:
Mjällby AIF, IF Brommapojkarna, Gefle IF, BK Häcken, Åtvidaberg FF och kanske också Trelleborg FF får räknas in.
Medan Superettan har namn som klingar, klingar varken BP, Häcken eller Åtvid alls.
Ta IFK Norrköping, en klassiker, som har ett latent stort publikintresse, inte minst hemma i Norrköping. Degerfors älskar vi nostalgiker. Och vi är väldigt många. Hammarby höjer allas publiksnitt rejält osv.
Detta är ett stort problem.
OK, ÖIS drar uselt i Göteborg men lockar avsevärt större publik på bortaplan än låt oss säga Gefle IF.
Tillbaka till Malmö igen.
MFF kalkylerade med ett snitt på 18 000 åskådare i år. Då lever man i det blå. MFF har de senaste fem åren på eget initiativ s
pelat bort sin riktiga storpublik. Jag vet, för jag har levt mitt i publikhavet i 55 år.
Det här är en skada som tar tid att reparera.
Kanske till hösten om laget fortsätter rada upp vinster och fortsätter bjuda oss svårt misshandlade på läktaren Barcelona light.
Hur som helst så kommer aldrig någonsin Brommapojkarna, Gefle, Häcken mfl att dra 20 000 på Swedbank Stadion. Däremo
t hade IFK Norrköping, Hammarby, Örgryte mfl kunnat fixa det.
Där har ni ett problem.

På lördag möts Mjällby AIF-MFF (mitt tips: 0-2). Toppmatch. Taket på Strandvallen är 7000 åskådare. Så många kommer inte. IFK Norrköping i samma situation hade dragit 16 700 (Topp!) till Nya Parken, men så har också Mjällby kommun potatisodling i sitt kommunvapen.

1 kommentar:

  1. Helt rätt - nästan. Brage och Sundsvall drar ingen publik i Malmö. Troligen inte de andra heller. Landskrona bör dra. Men 9 000 är mycket.
    Felet är att alla kommer och ställer upp 10 man i försvaret, de vill och kan inte spela fotboll. Vem betalar för att titta på det - även om MFF pressar på? Pelle Svenssons yrande om återgång till höst/vår borde också sågas. Det påverkar inte publikintresset.

    SvaraRadera