tisdag 29 december 2009

Inge Blomberg bortsuddad i MFF:s jubileumsbok!


Här kommer nästa katastrofala misstag i MFF:s usla jubileumsbok, skriven av en amatör vid namn Rikard Smitt:
Vart tog Inge Blomberg vägen i boken?
Han nämns i förbigående vid fyra futtiga tillfällen. Inge Blomberg är värt betydligt mer än så. Inge Blomberg borde fått en rejäl presentation för sin insats som MFF:s kanslichef och motor under klubbens rekordsvit i 20-års tid. Det var nämligen Inge Blomberg som plockade fram den ena gräddbullen efter den andra, så MFF kunde bärga guld på guld.

För att illustrera mannen som fanns över allt, har jag satt samman ovanstående fotomontage. När Inge Blomberg värvades av Eric Persson som kanslichef, var Hans Cavalli Björkman på väg in i klubben. En av Inges första uppgifter blev att jämka samman dessa två starka profiler.
Inge var på sin tid, en och samma person som i dag heter VD Pelle Svensson, Hasse Borg mfl och inte att förglömma Storpappa till alla unga spelare. Hans hustru Berit blev av bara farten också Stormamma till spelarna. Det var till Inge och Berit de vände sig för att ventilera sina bekymmer.
Flera av dessa spelare hör än i denna dag av sig till Berit.
Inge Blomberg moderniserade dagens ungdomsverksamhet i Malmö FF. Han skötte de mesta som rörde sig på kansliet. Inge Blomberg var navet under 20 år som hela klubbens verksamhet snurrade kring.

Inge Blomberg dog på julaftonen 2007, 78 år gammal. Han led av Parkinsons sjukdom under sina sista år. Så här skrev MFF:s hemsida i sin minnesruna efter Inges död:

”Inge Blomberg var tveklöst en av våra största ledare genom åren. Han hade en stor lidelse och passion för föreningen, inte minst ungdomsverksamheten, och en ödmjuk stil som gjorde honom populär och respekterad i hela landet.
Inge Blomberg kom till Malmö FF som pojklagsspelare 1943 men fick svårt att ta en plats i den tuffa konkurrensen i A-laget.
Han spelade endast sex A-lagsmatcher i Malmö FF varav en i Allsvenskan 1951. I denna match gjorde han dock två mål”!

Jag vill också skjuta in att Inge Blomberg var en supertalang i badminton i tidig ungdom och gjorde många landskamper. Han tog också hem några SM-titlar.
Sin karriär som obeveklig centerhalv på fotbollsplanen fortsatte han med bravur i IFK Malmö.
Inge Blomberg var en stor Gentleman.
I den där olycksaliga jubileumsboken är han bortsuddad. Det är övermåttan en skandal.
Skäms på dig Rikard Smitt, vem du nu än är.
Rött kort!
Glasklart.

3 kommentarer:

 1. Peter Holmbeck4 januari 2010 21:38

  Hej Calle, Har sett filmen om Malmö FF och läst andra böcker om Malmö FF och håller med dig fullständigt att Inge Blomberg måste lyftas fram ordentligt. Här nämns olika tränare och ledare som guldmakare men inte ett ord om Inge Blomberg.Ham är en av dom största anledningarna till gulden på 70 och 80-talen. Det var Inge Blomberg som hittade dessa "Gräddbullar" som sedemera blev Guldspelare i Malmö och landslagsmän.
  Fortsätt debattera om detta så att fler får veta sanningen. Det är Inge värd.

  SvaraRadera
 2. Jag jobbar på saken, men röran i MFF är just nu i rörigaste laget.
  Värst av allt. Malmö är full med goda pennor, så importerar man en amatör från Laholm för att skriva MFF:s historia, röriga än så kan det inte bli.

  SvaraRadera
 3. Calle, du får skriva en alternativ MFF-historik helt enkelt! Tack för en lysande blogg som jag skam att säga glömt bort ett tag.
  mvh Jon

  SvaraRadera