lördag 19 december 2009

Missen i jubileumsboken: Utan Hilmer-inget MFF i dag!


Lagom till MalmöFF:s 100-års jubileum nästa år, har det kommit ut en jubileumsbok, sanktionerad av klubben. Den är skriven av Rikard Smitt, en för mig helt okänd person.
Den som ger sig i kast med en sådan gigantisk uppgift, får räkna med att slutprodukten blir genomlyst med lupp.
Jag har borrat i boken. Och är inte imponerad. Det verkar vara ett hastverk. Redan vid en snabb genomgång finner jag uppenbara brister. "Ända sedan gamla dagar", som boken heter, är inte ändå sedan gamla dagar...
Jag grävde lite djupare i mitt eget MFF arkiv som jag samlat på mig under mer än 50 år. Redan i MFF:s jubileumsskrift som kom ut 1935, hittar jag ett namn som absolut borde vara med i dagens 100-års bok: Hilmer Frisell

Hilmer kom med i klubben 1911 och blev snabbt en centralgestalt i Gänget, som man kallades för. Fotboll var inte det viktigaste man hade på agendan. Nej, den viktigaste träffpunkten för dessa överklasspojkar var Savoys matsal. Där bland punschglasen skördade Hilmer sina första stora framgångar i MFF med att sjunga gluntar(duettsång).
Grejen var den, att man även skulle fungera som ett fotbollslag. De första åren gick det, minst sagt, på kryckor. Ekonomin förbrukades på Savoy. Kassan körd i botten. Krisen uppenbar. MFF framtid hängde på en skör tråd, eller på urdruckna punschflaskor, kanske man skulle kunna säga.

En dag stod Gänget inför fullbordat faktum, klubben i det närmaste bankrutt. Då tog Hilmer Frisell tag i ekonomin. Han var nämligen utbildad i saken.
Nu visade Hilmer sig också vara en uppslagsrik herre. Han var full med idéer, för att få MFF ekonomiskt på fötter. Hilmer skulle minsann rädda klubben.
Ta bara hur Hilmer löste MFF:s första utlandsturné 1912 med ett gästspel i Rönne på Bornholm. Hilmer bildade helt enkelt ett bolag, där man kunde köpa aktier. På så sätt fick han fram pengar till den danska resan.
Matchen då?
Stryk mot Rönne Boldklub med 3-1.
Några år senare splittrades det äventyrliga Gänget, för att söka lyckan på andra håll i världen: någon drog till USA, en annan till Ålesund i Norge, flera till Berlin, däribland Hilmer själv.
Visst borde Hilmer Frisell ha haft en hedersplats i MFF:s jubileumsbok-100 år.
Nu finns han nämnd en gång. På sidan 17 i 1913:års lagsuppställning.
Tablå.
Så här skrev ledarprofilen Harry Lindström om Hilmer Frisell i jubileumsskriften från 1935 (det är jag som lagt in de svarta rutorna med texten):


I dagens jubileumsbok står det att MFF:s första utlandsresa gick till Tyskland 1920. Det stämmer, att klubben åkte till Tyskland 1920, men första resan utomlands gjorde alltså MFF redan 1912, till Rönne på Bornholm, Danmark, så var det med den saken.
Rätt ska vara rätt.
GOD JUL!

1 kommentar:

 1. Hej!
  Har du någon kunskap om en Bror Nilsson som skall ha spelat i Malmö FF på 30-40 talet?
  Enligt uppgift skall ha ha gått under namnet, smokingliraren (det gjorde iofs många på den tiden).
  Du får gärna svara till hans.dahlin@gavlenet.se
  mvh
  Hans

  SvaraRadera